Събота, 09 Февруари 2013 17:33

  "Имаш ли цел - ще намериш и път"

  Автор: Джансел Шалганова – 6 клас, 2011 г.
  (Съчинение разсъждение по житейски проблем)

  Какво е целта?

  Тя е нещо, към което човек се стреми, което трябва  да осъществи, макар и с много жертви. Целта е и мечта, към която винаги има път, стига наистина да повярваме в това, което искаме да постигнем.
  Не осъществяването на даден сремеж носи щастие, а пътят, по който сме стигнали до този хубав момент. Дори и народът го е казал: „Мнозина се стремят, а не осъзнават, че удоволствието е в изкачването на планината".

  Може да съм все още малка, но съм си поставила цели в живота, които са свързани с това, след време, когато съм на преклонна възраст,  да не съжалявам за нещата, които не съм сторила. Искам да изживея живота си по най-вълнуващия начин, да съм полезна както на себе си, така и на хората около мен. Да съм нещо повече в обществото. Това, надявам се, ще се случи през годините.
  В момента съм ученичка и на дневен ред ми е да успея да завърша успешно образованието си. Пътят към тази цел е ясен и приятен за мен - постоянно получаване на нови знания в училище.
  Убедена съм, че когато човек изцяло се отдава на това, което прави и изпитва удоволствие от него, целта ще бъде постигната.

  Цял живот се стремим да вървим по правилния път, който е осеян с много неравности.  За да минем успешно по него не е нужно нищо друго, освен достойно да се изправяме след всяко падане и когато правим поредната, а не последната крачка.

  Мисля, че няма цели, които да се постигат до край, защото животът би бил твърде скучен, ако всичко ни е наред и няма нещо, към което да се стремим. Важното е, когато един ден се върнем назад в спомените и мислите си да сме доволни и щастливи от постигнатото.

  В заключение ще напиша една мисъл, която си повтарям често: „Просто бъди обикновен и живей в смирение, каквото и да ти се случва, а пътят ще бяга под краката ти"!

  Прочетена 3725 пъти
  © 2013 - 2024 Основно училище "Васил Левски" - с. Борима. Всички права запазени.