125 години училище в село Борима

  Началото е поставено в далечната 1884 г. от шепа родолюбиви боримци начело с даскал Найден поп Стефанов.

  Първото училище се е помещавало в сградата на старото кметство и е имало само 2-3 класни стаи.

  През 1894 г. е построено така нареченото сега „старо" училище с три учебни и една учителска стая.

  Строежът на новата учебна сграда започва през 1939 г. Ентусиазирани, боримци активно участват с труд и строителни материали. Сградата е готова през 1940 г. и през учебната 1940/1941 г. отваря широко врати за своите възпитаници.
  Накратко, това е историята.

  А как изглежда сега училището?

  Ако можеха основателите да го видят, биха били горди с извършеното от потомците, които с чест и достойнство продължават традицията. През 1984г. по случай 100-годишния юбилей бе извършен голям ремонт и на двете сгради - построяване на парно отопление, нови тоалетни, ново обзавеждане и др.

  Нов голям ремонт се извършва през 1992 г., когато Министерство на образованието и науката финансира реконструкцията на парната инсталация, състояща се в подмяна на котела и преминаване от твърдо на течно гориво, свързване с тръбопровод и "старото" училище, подмяна на радиаторите.

  Отново със средства на Министерство на образованието през 1994 г. се дооборудва и подобрява наличната база отвън и отвътре.
  По проект на Община Троян за оптимизация на училищната мрежа, финансиран от МОН, през 2007 г. се подменя дограмата на двете сгради, монтира се ново осветление в по-голямата част от стаите на двете сгради, сменя се сачака, боядисва се фасадата на голямата сграда, както и стаите в малкото училище.

  А за да бъде толкова красив училищният двор роля изигра реализираният проект през 2002 г., финансиран от Американската агенция за международно развитие чрез Фондация за реформа в местното самоуправление.
  Под вещото ръководство на настоящата директорка Иванка Миткова училището промени изцяло своя облик. Превърна се в кокетна уютна сграда, разположена сред чудесен двор, изпъстрен с цветя, алеи и много зеленина.

  Не липсват и любимите на всички деца спортни площадки за отдих и забавления.
  През 2009 г. училището в село Борима навършва 125 г. от създаването си. Ръководството и учителският колектив с желание започна подготовка за юбилея още от началото на учебната година. Сформиран бе инициативен комитет, който изработи план-програма, включваща разнообразни мероприятия: състезания по шах, футбол, народна топка, майсторско управление на велосипед, подреждане на пъзели, аранжиране на цветя. Учениците от началния курс премериха сили в математическо състезание.

  Беше изготвен и спечелен проект, финансиран от Министерство на образованието и науката с 1600 лв. по Национална програма "Училището – територия на учениците", модул "Ритуализация на училищния живот".
  Интерес предизвика изложбата „Фотографът в мен". В нея бяха представени снимки, отразяващи красотата на природата, а също така и обновеното ни училище. Много положителни емоции предизвика спортно -развлекателното шоу „Батко / кака и аз". То включваше пет различни спортни игри: скачане с чувал, хвърляне на малка топка в цел, теглене с въже, „познай думата" и „сляп футболист".
  Всички ученици , които се класираха на първо, второ и трето място в различните състезания и конкурси, получиха грамоти и предметни награди.

  На 22 май тържествено бе отпразнуван 125-годишния юбилей на училището. Празникът започна в 11 часа в красивия училищен двор, украсен за целта с разноцветни балони и венци от цветя. Най-напред първокласниците получиха своите свидетелства, а след това бяха наградени най-добре представилите се ученици в различните състезания и конкурси, посветени на юбилея. Особено вълнуващ бе моментът, когато директорката отвори и прочете завета към поколенията, поставен преди 25 години - през 1984 г. на 100 – годишния юбилей. На негово място бе сложен друг завет, който ще бъде отворен през 2034 г., т. е. на 150 - годишнината на училището. Учениците от началните класове пуснаха балони с част от посланията към бъдещите поколения. И накрая – като на рожден ден – изненада за децата бе една голяма и красива торта.
  Тържеството продължи вечерта на 22 май в салона на читалището. Учениците пяха, танцуваха, рецитираха стихове. Поздрав по случай юбилея поднесоха децата от ЦДГ - с. Борима, танцов състав при ООУ - с. Врабево и женска певческа група към читалище „Напредък" - с. Борима.

  Празникът уважиха с присъствието си г-жа Сурай Велиева – областен управител; г-н Илия Лилов – заместник областен управител; г-н Райко Райков – началник на РИО – Ловеч; г-жа Недка Топалова – зам. кмет на Община Троян; г-н Мариян Балев – зам.- кмет на Община Троян; г-жа Павлина Комитова – Началник отдел "Образование"; директорите на училищата и детските градини в община Троян, кметове на съседни села и др. Всички те получиха за спомен юбилейна значка и химикалка.
  На всички гости приятно впечатление направи интересната и стилна украса на салона.

  Годините си отиват една след друга. Сменят се поколения, след поколения. Променят се възгледи и ценности. Но остава онзи вечен стремеж към наука и прогрес, към по-добро бъдеще на децата.
  Изминалите 125 години са недостатъчни да сбъднем изцяло мечтите си, да превърнем нашето училище в храм. Но то е част от живота ни, от живота на нашите деца и внуци. То е милият спомен от детството, скътан до най-вярното приятелство, до най-святата любов.

  Историята разгръща своите страници за 125 години на просвещение в служба на прогреса. Не помръква гордостта, че си минал през Боримското школо, че си наследник на нещо непреходно, че тези с побелели коси, а и млади, могат да запеят: "Далеч или близо от родния край, за Борима мила сърцето мечтай..."

  В момента своето образование и възпитание получават 87 ученици от 1 до 8 клас от селата Борима, Голяма Желязна, Старо село и Дълбок дол. През 2006 г. с решение на Общински съвет – Троян училището е обявено за първото "средищно" училище в общината, а от 2008 г. е и единственото "защитено".

  Преосмисляйки тези изминали 125 години ние с гордост можем да кажем, че училището винаги е заемало важно място при оформяне съзнанието на бъдещото поколение, давало е знания, учило е на труд и толерантност, развивало е творческите възможности на децата.

  Гордеем се с всички наши възпитаници, които израснаха като личности и заемат достойно място в обществото.

  © 2013 - 2024 Основно училище "Васил Левски" - с. Борима. Всички права запазени.